Φωτογραφία: Pixabay  |  Διάβασμα 4’

 

ΗΓΕΤΗΣ: Αυτός ο Ιταλός που είχε την ιδέα την οποία ακολούθησε η ιταλική κυβέρνηση και δίνει από €500 σε 575.000 δεκαοχτάρηδες για να τα ξοδέψουν σε βιβλία, συναυλίες, σινεμά, θέατρο, μουσεία και ταξίδια στα εθνικά πάρκα της Ιταλίας (διαβάστε εδώ).

ΠΛ-ΗΓΕΤΗΣ: Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Robert Mugabe, ο οποίος φέρεται να διέταξε τη σύλληψη και κράτηση των 31 αθλητών και αθλητριών της ολυμπιακής αποστολής στο Ρίο, για την αποτυχία τους να κατακτήσουν μετάλλιο (διαβάστε εδώ).

ΗΓΕΤΙΣ: Η Ευαγγελία, πρωταθλήτρια του σκι, η οποία μετά από ένα ατύχημα στο σπίτι της, έκοψε νεύρα, τένοντες και αρτηρίες στον καρπό του δεξιού της χεριού, έκανε 8 χειρουργεία, επανήλθε σε αγωνιστικό επίπεδο, μετά από 2 χρόνια είχε ένα ατύχημα στο σκι, έπαθε ζημιά στο ίδιο σημείο, έκανε άλλα 5 χειρουργεία, της έχει μείνει μόνιμο πρόβλημα στην κίνηση των δακτύλων, πρόσφατα διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς που έχει κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες, κάνει εξετάσεις και θεραπείες, αγωνίζεται και δεν το βάζει κάτω. Κρατάει ένα σπιτικό, ετοιμάζεται (στα 50 της) για σπουδές στο Πάντειο και βρίσκει τη δύναμη να έχει το πιο φωτεινό χαμόγελο που είδα σε άνθρωπο το καλοκαίρι που πέρασε!

ΠΛ-ΗΓΕΤΗΣ: Ο πωλητής / επιχειρηματίας / αθλητής που χρησιμοποιεί εν γνώσει του ψέματα / ανηθικότητες / απαγορευμένες ουσίες, έτσι ώστε να ‘πετύχει’, να κερδίσει χρήματα, να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί.

ΗΓΕΤΗΣ: Ο οδηγός που, όσο και να του κορνάρουν από πίσω, σταματά στη διάβαση για να περάσει ο πεζός.

ΠΛ-ΗΓΕΤΗΣ: Ο προϊστάμενος που και φοβάται να διαφωνήσει με το διευθυντή του και δεν ξέρει να διοικεί και δεν φροντίζει να μάθει και αποποιείται των ευθυνών του και κατηγορεί την ομάδα του.

ΗΓΕΤΗΣ: Ο Βρετανός Alistair Brownlee (χρυσός ολυμπιονίκης στο Ρίο), ο οποίος σταμάτησε για να βοηθήσει τον εξουθενωμένο αδελφό του Jonny (ασημένιος ολυμπιονίκης στο Ρίο), 400 μέτρα πριν τον τερματισμό, σε έναν αγώνα του παγκοσμίου κυπέλλου τριάθλου και μάλιστα τον άφησε να τερματίσει δεύτερος ενώ ο ίδιος τερμάτισε τρίτος (δείτε εδώ).

ΠΛ-ΗΓΕΤΗΣ: Ο Νοτιοαφρικανός Henri Schoeman, ο οποίος ακολουθούσε, είδε τη σκηνή, τους προσπέρασε σα να μη συνέβαινε τίποτε, τερμάτισε πρώτος και το πανηγύριζε…!

Θα μπορούσα να συνεχίσω με πάμπολλα παραδείγματα από τη ζωή, την πολιτική, τον αθλητισμό, τις επιχειρήσεις… Και, όπως καταλαβαίνετε, δεν περιορίζω τη λέξη ‘ηγέτης’ σε μεγάλους, διάσημους, επιτυχημένους ή ισχυρούς. Ηγέτης μπορεί και είναι οποιοσδήποτε σε κάποιες πτυχές της καθημερινότητάς του.

Ποιος είναι ο λόγος που έχουμε λίγους Ηγέτες και κατακλυζόμαστε από ‘Πλ-ηγέτες’;

Βρισκόμαστε (εδώ και δεκαετίες) σε εποχές που πρυτανεύει το εύκολο, το γρήγορο, το βραχυπρόθεσμο, το ατομικό καλό (ή αυτό που θεωρούμε ως τέτοιο).

Σε όλον τον κόσμο, αλλά ειδικά στην Ελλάδα (και ειδικά τα τελευταία χρόνια), οι συνθήκες ευνοούν τέτοιες συμπεριφορές. Μπερδεύουμε συχνά την έννοια της λέξης ‘Ηγέτης’ με τις έννοιες των λέξεων ‘Μάγκας’, ‘Λαμόγιο’, ‘Καταφερτζής’ ή και ‘Επιτυχημένος’. Συμπεριφορές τις οποίες απορρίπτουμε όταν καθόμαστε και τις αναλύουμε γύρω από ένα τραπέζι (φαγητού ή meeting) και τις οποίες – μόλις σηκωθούμε – εμείς πρώτοι υιοθετούμε…

Οι δικαιολογίες είναι πάντα έτοιμες, τόσο μέσα στο μυαλό μας, όσο και ως επιχείρημα για τον τρίτο με τον οποίο ίσως χρειαστεί να το συζητήσουμε. Πάντα υπάρχουν ειδικές συνθήκες, κάτι που πιέζει, γιατί ‘άλλο αυτό’ και – κυρίως – ‘άλλο εγώ’. Εύκολα απαλλάσσουμε τον εαυτό μας από την προσωπική μας ευθύνη. Αφού ‘όλοι έτσι κάνουν’!

Σκεπτόμαστε τόσο στενόμυαλα, τόσο ευκαιριακά, τόσο κοντόφθαλμα: να καταφέρω να φτάσω μέχρι τη γωνία, να περάσω εγώ πρώτος, να πιάσω το στόχο μου, να κάνω τη δουλίτσα μου. Άσχετα με το αν με βοηθά ουσιαστικά ή μακροπρόθεσμα. Άσχετα με το αν δυσκολεύω ή κάνω κακό σε άλλους. Βεβαιότατα θα κατηγορήσω τους άλλους όταν υφίσταμαι εγώ τις συνέπειες από ανάλογες δικές τους συμπεριφορές. ‘40 βουρδουλιές σε ξένο κώλο…’

Ποιος μπορεί να σκεφτεί μακροπρόθεσμα, να βελτιώσει τις συνθήκες, να δώσει αρχές, να πει ‘Όχι’ στο εύκολο και στο στιγμιαίο, να πει ‘Ναι’ στο δύσκολο και στο διαρκείας, να αναλογιστεί τον ‘ξένο κώλο’;

Σκεφτείτε:

Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν

ή

Happy days

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη

ή

Κάλπικη λίρα

Αυτό που σου λέω εγώ

ή

Να σου εξηγήσω γιατί σου το λέω

Τιμωρία που δεν το έκανες/κατάφερες

ή

Βοήθεια για να το κάνεις/καταφέρεις αύριο

Επιτυχία = χρήμα/κέρδος

ή

Επιτυχία = ικανοποίηση/ευτυχία

Χρήμα = σκοπός

ή

Χρήμα = μέσον

Fast food

ή

Σπιτικό φαγητό

Δώσ’ του το tablet να σταματήσει να κλαίει

ή

Ασχολήσου μαζί του για να γελάει

Εγώ

ή

Εμείς

 

Θέλει κόπο και θέλει χρόνο. Είναι προσωπική επιλογή. Από τις επιλογές μας, όμως, κρινόμαστε. (Από αυτούς που μας ενδιαφέρει και θέλουμε να μας κρίνουν!)

Η συναίσθηση της προσωπικής ευθύνης, η ικανοποίηση ότι ‘έκανα το σωστό / το δίκαιο / το ηθικό / το μεγαλειώδες’, το παράδειγμα που θα δώσουμε στα παιδιά μας, το παράδειγμα που θα δώσουμε εμείς πρώτοι στο συνάνθρωπο, στο συνάδελφο, στο σύντροφο, είναι τα στοιχεία του ΗΓΕΤΗ που θα βελτιώσουν την κοινωνία, την επιχείρηση, την οικογένεια, τη συμβίωση, τη ΖΩΗ μας.

Υ.Γ. Λίγο πριν, διάβασα αυτό το ποστάρισμα στο blog του Seth Godin.

 

(Voi che sapete  – για ‘εσάς που ξέρετε’ και ειδικά αφιερωμένο στην Ευαγγελία.)

 

Θέλετε να αναδημοσιεύσετε αυτό το άρθρο στην ιστοσελίδα σας; Επικοινωνήστε μαζί μας.
Μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε, να αναπαράγετε και να διανείμετε το άρθρο, εφ’ όσον φαίνονται καθαρά α) το λογότυπο της Customer Service Greece και β) το σχετικό link.

Print Friendly, PDF & Email