Φωτογραφία: Pixabay | Διάβασμα 3’
Μήπως μερικές φορές αποφεύγετε να εκφράσετε ανοιχτά την άποψή σας;
Είναι κάποιοι που σας εκνευρίζουν αλλά δεν τους το λέτε;
Μήπως καθυστερείτε και αναβάλλετε μια δουλειά επειδή δεν βλέπετε ουσιαστική χρησιμότητα;
Λέτε στο διευθυντή σας ‘θα κάνω ό,τι πείτε εσείς’, ενώ στην πραγματικότητα ΔΕΝ θέλετε να κάνετε ό,τι πει αυτός;
Είναι κάποιος συνάδελφος ή υφιστάμενός σας που άλλα λέτε μπροστά του και άλλα από πίσω του;
Τα παραπάνω μπορεί να αποτελούν ενδείξεις Παθητικής-Επιθετικής Συμπεριφοράς (Passive Aggressive Behavior).
Ειδικά όσοι από εσάς ασκείτε management, διοικείτε ανθρώπους δηλαδή, σε οποιοδήποτε επίπεδο, καλό είναι να την αναγνωρίζετε και να προσπαθείτε να την αποφεύγετε.
Τι είναι Παθητική-Επιθετική Συμπεριφορά
Ως Παθητική-Επιθετική (ΠΕ) ορίζεται η συμπεριφορά ενός ατόμου το οποίο φαίνεται ότι συμφωνεί και ενεργεί ανάλογα, ενώ στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται αρνητικά και – ουσιαστικά – αντιτίθεται στα λεγόμενα ή σχεδιαζόμενα. Υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα σε αυτό που λέμε (παθητικό) και σε αυτό που κάνουμε (επιθετικό). Συνήθως, προσπαθώντας να αποφύγουμε μια αντιπαράθεση ή σύγκρουση.
Άλλα στοιχεία ΠΕ συμπεριφοράς είναι: κουτσομπολιό, συνεχή αρνητικά σχόλια και κριτική, ειρωνεία και σαρκασμός, επαναλαμβανόμενα πειράγματα, ‘θάψιμο’, ψέματα, διφορούμενη επικοινωνία, υπερβολές, συνεχή ‘αστειάκια’, εύρεση ‘αποδιοπομπαίου τράγου’, αναβλητικότητα, ξεροκεφαλιά, σαμποτάζ, αυτοτιμωρία, εσκεμμένη αποτυχία, θυματοποίηση, κλπ, κλπ. (Διαβάστε περισσότερα στο Psychology Today.)
Ο διπλανός πίνακας είναι κατατοπιστικός και επεξηγηματικός.
Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας ΠΕ συμπεριφορά και ακόμη πιο δύσκολο να αποδεχτούμε ότι μάς συμβαίνει. Συνήθως, βρίσκουμε μια καλή δικαιολογία. Να ξέρετε όμως ότι, αν δεν την αντιμετωπίσετε, θα μειωθεί η αξιοπιστία σας και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνετε από συναδέλφους, προϊσταμένους και υφισταμένους.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Φανείτε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και παραδεχθείτε ότι συμβαίνει.
- Εντοπίστε το λόγο για τον οποίο έχετε ΠΕ συμπεριφορές. Είναι ο φόβος της αποτυχίας; της απόρριψης; της αντιπαράθεσης; κάτι άλλο;
- Αποδεχθείτε την πραγματικότητα των αντιπαραθέσεων και των συγκρούσεων. Να τις εκλαμβάνετε ως φυσιολογικά συμβάντα στη ζωή και στη δουλειά σας.
- Ζητάτε περιοδικά πληροφόρηση από ένα τρίτο άτομο που γνωρίζετε, εμπιστεύεστε και μπορεί να σας κρίνει αντικειμενικά.
Αν και οι ΠΕ συμπεριφορές είναι ξεκάθαρα λανθασμένες, συναντώνται στους περισσότερους, αν όχι σε όλους τους ανθρώπους. Το θέμα είναι με ποια συχνότητα: σε κάποιους παρατηρούνται αραιά και πού, σε κάποιους είναι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες. Δεν είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε ειδικό ή ψυχολόγο. Σίγουρα όμως πρέπει να το συζητήσετε τουλάχιστον με τον προϊστάμενο ή το διευθυντή σας.
Και βέβαια, να το θελήσετε και να δεσμευτείτε ότι θα αντιμετωπίσετε τα αίτια έτσι ώστε να μειώσετε αυτές τις συμπεριφορές. Γιατί αυτός που θίγεται περισσότερο είναι ο ίδιος σας ο εαυτός…
(Πάντως και ο Beethoven είχε τις Παθητικές και τις Επιθετικές – άντε Ηρωϊκές – στιγμές του )
Θέλετε να αναδημοσιεύσετε αυτό το άρθρο στην ιστοσελίδα σας; Επικοινωνήστε μαζί μας.
Μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε, να αναπαράγετε και να διανείμετε το άρθρο, εφ’ όσον φαίνεται καθαρά το λογότυπο της Customer Service Greece και υπάρχει το σχετικό dofollow link.