Διάβασμα 3’ | Φωτογραφία: shurkin_son από freepik
Όλοι επιθυμούν μια ομάδα/επιχείρηση που να δουλεύει ομαλά, ήρεμα, χωρίς συγκρούσεις. Ειδικά στην πρώτη γραμμή που υπάρχει επαφή με τον πελάτη. Μοιραία, όμως, θα υπάρξουν μικρές ή μεγάλες εντάσεις μεταξύ των εργαζομένων.
1. Αποδεχτείτε το!
Δεν είναι ρεαλιστικό να ΜΗΝ υπάρχουν συγκρούσεις στη δουλειά. Μην δυσανασχετήσετε, μην ‘χαλαστείτε’. Είναι φυσιολογικό. Προετοιμάστε τον εαυτό σας. Να σκέπτεστε ότι ΘΑ το αντιμετωπίσετε, ότι ΘΑ το διαχειριστείτε, ότι ΘΑ το ξεπεράσετε!
2. Προετοιμάστε τους εργαζομένους για δημιουργικές συγκρούσεις
Μιλήστε και εξηγήστε στους εργαζομένους ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν είναι το τέλος τους κόσμου. Είναι αναμενόμενο μεταξύ ανθρώπων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε δημιουργικές συγκρούσεις. Οι διαφορετικές απόψεις που δημιουργούν την σύγκρουση να φωτίσουν κρυφές πλευρές ενός θέματος, να αποκαλύψουν στοιχεία που δεν είχε σκεφτεί η μια ή η άλλη πλευρά.
3. Να μην κάνουν προσωπικό το θέμα
Να κρατήσουμε την διαφωνία σε επαγγελματικό επίπεδο. Να συγκρουστούμε για την επίπτωση που θα έχει στη δουλειά, στην ομάδα, στην επιχείρηση. Συμβουλεύστε τους εργαζομένους σας να μην επιτρέπουν στους εαυτούς τους να δίνουν άλλη διάσταση. Θα κάνει κακό πρώτα στον ίδιο τους τον εαυτό, στην καθημερινότητά τους. Επίσης, θα δυσκολέψει την σχέση με τους συναδέλφους τους. Εκπαιδεύστε τους εργαζομένους να εστιάζουν στην επικοινωνία και στην συμπεριφορά, όχι στην προσωπικότητα του άλλου. Άλλο το ‘λες βλακείες’, άλλο το ‘είσαι βλάκας’!
4. Ιδιωτικές συζητήσεις
Συγκρούσεις, ναι. Μπροστά σε όλους, όχι! Να απομονώνονται σε έναν χώρο, να βγαίνουν έξω, να μην τους ακούν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, να μην δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
5. Δώστε το καλό παράδειγμα
Πρώτοι εσείς να παραδέχεστε ένα λάθος σας, να υποχωρείτε σε μια διαφωνία. Έτσι δίνετε το παράδειγμα, δείχνετε ότι δεν είναι σωστό να επιμένουμε για εγωιστικούς λόγους. Θυμηθείτε, οι περισσότεροι εργαζόμενοι σάς έχουν ως πρότυπο συμπεριφοράς. Κάνουν ό,τι κάνετε.
6. Χρησιμοποιήστε τον χρόνο
Μερικές φορές είναι βοηθητικό να καθυστερήσετε την συζήτηση για την επίλυση του θέματος. Προτρέψτε τους εργαζομένους να συζητήσουν μετά από 1 ώρα ή την επόμενη μέρα. Ό χρόνος μπορεί να ηρεμήσει τα πνεύματα, να ρίξει τους εγωισμούς, να τους βοηθήσει να σκεφτούν πιο λογικά.
7. Χρησιμοποιήστε διαμεσολαβητή
Αν δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, προκαθορίστε ότι η διαφωνία θα λήξει με την χρήση διαμεσολαβητή. Θα είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Όχι απαραίτητα εσείς ή κάποιο άλλο διευθυντικό στέλεχος. Μπορεί κάλλιστα να είναι ένα συνάδελφός τους, στο ίδιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη σας στην ομάδα αλλά και υποβαθμίζει τον βαθμό έντασης για το συγκεκριμένο θέμα προς διευθέτηση.
8. Χειραψία
Μετά από μια σύγκρουση, η σωματική επαφή (χειραψία ή και αγκαλιά…) φέρνει τα δύο μέρη πιο κοντά. Έχουν καταλήξει σε συμφωνία, έχουν αποδεχθεί κάτι, δεν κρατούν κακίες, το έχουν βάλει πίσω τους, προχωρούν.
Διαβάστε επίσης:
Ο πιο καλός … ο διευθυντής … (δεν) ήταν αυτός στην τάξη
Γιατί πρέπει να κατεβαίνουν οι διευθυντές στην πρώτη γραμμή
Θέλετε να αναδημοσιεύσετε αυτό το άρθρο στην ιστοσελίδα σας; Επικοινωνήστε μαζί μας.
Μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε, να αναπαράγετε και να διανείμετε το άρθρο, εφ’ όσον φαίνονται καθαρά το λογότυπο της Customer Service Greece και το σχετικό ενεργό link.